Arta Martiala – un mod de viata part II

    Salut!

    Asa cum am promis, astazi va voi vorbi despre componenta unui antrenament optim, care sa se adreseze atat incepatorilor cat si avansatilor.

    Primul subiect pe care il voi atinge, care este crucial pentru un practicant de arte martiale, este cel al respectului….

    Intotdeauna antrenamentul ar trebui sa inceapa si sa se incheie cu Salutul specific fiecarei Arte Martiale, indiferent de locul unde are loc antrenamentul, ca ma antrenez de unul singur sau predau unui grup, incep si termin cu Salutul

    Trebuie sa va fie foarte clar urmatorul aspect: cand vorbesc despre practicantul de arte martiale, nu ma refer la un individ plin de muschi care imparte pumni si picioare in toate partile ( un fel de gorila as putea spune ), ci ma refer la o persoana puternica, centrata dar totodata sociabila, ale carei actiuni sunt orientate catre dezvoltarea unor relatii armonioase cu membrii societatii in care traieste, care isi asuma responsabilitati si se achita de ele cu demnitate si respect profund fata de tot ceea ce inseamna Viata!

    Acum sa revenim la Salut … atunci cand il efectuez imi arat respectul fata de fondatorul stilului pe care il practic, fata de profesorul meu si de “‘ fratii” mei mai mici sau mai mari; extrapoland un pic imi prezint respectul fata de practicantii tuturor artelor martiale dar mai ales fata de Intraga Creatie!

    Trebuie retinut urmatorul aspect: sala unde are loc antrenamemtul se numeste dojo – daca practic sisteme japoneze, dojang – daca practic sisteme coreene, etc.,  iar daca traduc acesti termeni …obtin  “Loc al Iluminarii” si nicidecum un loc unde invat sa ma ”bat”!

    Ceea ce este mai interesant este faptul ca acest ”Loc al Iluminarii” nu trebuie neaparat sa fie o sala…. Este chiar locul unde ma aflu… orice locatie este la fel de buna pentru practica, poate fi curtea din spatele casei unde locuiesc, parcul din apropiere, sufrageria,etc.

    Ok incep antrenamentul cu ”minunatul” Salut (de ce minunat? pentru ca prin Salut imi prezint respectul intregului Univers … iar acesta la randul Sau imi raspunde, ma copleseste cu ”darurile” Sale), continuand apoi cu Meditatia…

    In urmatoarea postare voi vorbi in detaliu despre ce reprezinta Meditatia…

Pe curand

Bogdan Popescu

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Arta Martiala – un mod de viata part II”

  1. Troll1 says:

    Sa salutam…[U] Sa meditam…:)/

Leave a Reply


SEO Romania Cel mai cuprinzator director romanesc